CALIGRAFIE
7 trucuri simple să scrii mai frumos de mână
Oana Antonescu,
Tastatul la calculator inlocuieste tot mai mult scrisul de mana in zilele noastre, iar acesta este motivul pentru care ne pierdem deprinderea de a scrie frumos cu pixul sau stiloul.
Scrisul de mana este demodat, in viziunea multora. Atat de demodat, incat mai multe state americane au decis ca, in locul caligrafiei, copiii sa studieze Word-ul in scoli. In Marea Britanie, 40% din adultii care au participat la un sondaj au declarat ca nu au mai scris nimic de mana de mai bine de sase luni.
Poate ca tastatul la calculator este mai simplu si mai rapid, dar exista in continuare situatii in care suntem nevoiti sa scriem de mana. Psihologii chiar recomanda sa nu renuntam la scrisul de mana, deoarece el stimuleaza o regiune mai mare din creier, spre deosebire de tastatul la calculator.
Doi psihologi, Pam A. Mueller, de la Princeton si Daniel M. Oppenheimer, de la Universitatea din California, SUA, sustin ca scrisul contribuie la dezvoltarea creierului si a memoriei, iar copiii care nu invata sa scrie de mana sunt mai putin inteligenti.
Folosirea tastaturii este motivul pentru care multi oameni isi pierd deprinderea de a scrie frumos de mana. Expertul in caligrafie Laura Hooper a dezvaluit pentru publicatia americana Business Insider 7 trucuri care ne ajuta sa scriem mai frumos pe hartie.
1. Alege instrumentele de scris potrivite
Unii oameni cred ca stilourile sunt mai bune decat pixurile sau creioanele, dar aceasta nu este o regula pentru caligrafie. Alege instrumentul de scris pe care simti ca il ,,stapanesti" cel mai bine si, foarte important, care scrie suficient de bine incat sa nu fii nevoit sa apesi tare pe el cand il pui pe hartie. Testeaza penite de diverse lungimi si grosimi pana o vei gasi pe cea care iti place mai mult.
Daca esti stangaci, trebuie sa stii ca exista pixuri si stilouri speciale, a caror cerneala/pasta se usuca mai repede, pentru a nu se intinde pe hartie cand treci cu mana pe deasupra. Odata ce ai ales instrumentul de scris, cumpara si un caiet sau o agenda. Este recomandat ca acestea sa fie liniate, pentru a invata sa scrii drept.
2. Stretching pentru incheieturi
,,Inainte de a incepe sa scriu, de obicei imi flexez mainile si imi rotesc incheieturile putin, pentru a se destinde. Mai ales daca nu ai mai scris de cateva zile, musculatura devine mai rigida, nefiind exersata", spune Laura Hooper.
Trebuie sa exersezi incheietura mainii cu care vei scrie, dar si musculatura antebratului si pe cea a umarului, pentru ca si acestea sunt solicitate in timpul scrisului. Cateva miscari de stretching te vor pregati pentru scris.
3. Atentie la postura!
Poate parea suprinzator, dar si postura ne influenteaza caligrafia. Inainte de toate, alege sa scrii la birou sau pe o masa, niciodata pe canapea. Spatele trebuie sa fie drept, dar fara sa-l fortezi. Mentine o postura cat de dreapta iti este confortabil. Umerii trebuie sa fie relaxati, nici ridicati, nici adusi in fata, nici trasi in spate. Sprijina-ti intotdeauna spatele de scaun, astfel incat sa simti ca el se muleaza pe curbura din partea de jos a coloanei. tine ambele talpi pe podea.
4. Cum tii pixul
Incearca sa nu strangi prea tare pixul sau stiloul intre degete. Daca il tii prea strans, muschii se tensioneaza si vei face un efort suplimentar la scris, iar acesta se va vedea in forma pe care o dai literelor. Totusi, daca asa te simti confortabil sa scrii, tnu trebuie sa schimbi tehnica.
,,Predau caligrafie multor adulti si este greu sa corectezi pe cineva dupa ce s-a obisnuit sa scrie intr-un mod anume vreme de 20 de ani", spune Laura Hooper.
5. Nu folosi doar degetele
Foloseste la scris nu doar degetele, ci si antebratul si umarul. Unele persoane scriu miscandu-si doar degetele, iar restul mainii ramane nemiscata, lipita pe birou. Cand scriem cu degetele, avem tendinta de a lasa intreaga greutate a mainii pe foaia de hartie si de a muta in repetate randuri mana pe foaie. Persoanele care scriu cu lejeritate si caligrafic isi sprijina usor mana pe hartie si isi misca antebratul si umarul.
Pentru a exersa, expertul in caligrafie recomanda sa conturam in aer litere mari cu pixul. Vei simti astfel cum toti muschii ,,intra in actiune" si va trebui sa ai aceeasi senzatie cand tii mana pe hartie.
6. Nu te grabi
,,Vad adeseori in timpul cursurilor mele ca oamenii scriu foarte repede, ca si cum ar da o proba de viteza. Dar
nu este o competitie. Nu vrea nimeni sa vada cat de repede scrii, ci cat de frumos conturezi literele. Scrie incet si concentreaza-te pe fiecare litera", recomanda expertul in caligrafie.
7. Exerseaza, exerseaza
Incepe sa scrii cate un rand de linii si de cerculete, avand grija sa fie identice si sp pastrezi distante egale intre ele. Pe masura ce te prefectionezi, poti scrie literele alfabetului, iar apoi sa le unesti in grupuri de litere (ab, az, am etc.). Dupa ce simti ca le stapanesti, scrie de mai multe ori o fraza in care sa se regaseasca majoritatea literelor din alfabet. Astfel, vei exersa si legaturile dintre litere.
La inceput, este recomandat sa faci literele mai mari decat de obicei, pentru a-ti exersa bratul si incheieturile. Odata ce incepi sa simti miscarile ca fiind naturale, scade treptat dimensiunea literelor pana vei ajunge la cea pe care o folosesti de obicei. ,,Secretul este sa exersezi. Va recomand sa scrieti de cateva ori fiecare litera pe un caiet liniat, cu multa rabdare", mai spune Laura Hooper.
Exercitii de caligrafie.pdf (43849)
si mai jos aveți modele de foi pentru a exersa scrierea caligrafică: